Excursii în Delta Dunării

ITINERARIU I

REZERVATIA NATURALA SI PADUREA LETEA

Pădurea Letea este o arie protejată de interes național situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România.

Delta Dunării este singurul loc din Europa unde cresc liane. Stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se înfăşoară ca nişte şerpi, dune de nisip şi cai sălbatici care zburdă în voie. Aceasta e mica junglă a Deltei.

Pădurea are un aspect incredibil, poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Ea se întinde pe aproape 3.000 de hectare si are o fauna bogata, reprezentand  aproximativ 70% din fauna Deltei dar si o vegetatie unica, specifica zonei mediteraneene.

Va propunem un itinerariu deosebit ce va ramane pt mult timp intiparit in memoria dumneavoastra.

Micul dejun se serveste intre orele 08:00 si 09:00.

La ora 09:30 se pleaca intr-o excursie  pe un traseu splendid traversand lacurile Cazanel sau Radacinos, Trei Iezere, Miazazi, Matita, Merhei cu destinatia Letea .

Ghizii nostrii vor fi tot timpul informati cu privire la ora si locul unde poposesc grupurile de pasari pe traseu, astfel incat sa nu ratati aparitia lor .

La destinatie veti ocupa un loc in masini de teren tip Safari iar lungimea traseului va fi de circa 7 km, prin satul CA Rosetti pana la padurea Letea . Aici inca mai rezista multe case construite in stilul arhitectural local, din lut, lemn si stuf, pictate si decorate in stilul lipovenesc si hahol.

Odata ajunsi, prima oprire in Rezervatie va fi la umbra celui mai batran stejar din Delta Dunarii, vechi de 400 de ani, cu o circumferinta de 4 m ce poarta numele de stejarul „ingenunchiat” care provine de la ramurile sale ce ating pamantul.

Inaintand spre padure, natura salbatica si plina de viata se face simtita prin aparitia cailor salbatici, adesea surprinsi la pascut sau facandu-si siesta alaturi de puii lor.

Parasim bancheta masinii si incepem adevarata aventura, patrunzand la pas tot mai adanc in padure, unde vegetatia abundenta creeaza un peisaj asemanator unui taram fermecat desprins din povesti. Pe alocuri, terenul mlastinos este strabatut peste punti de lemn, iar la capatul tunelului se astern dune de nisip, mari si mici, alternand cu fasii de pamant( hasmace), formand un fenomen unic, desertul din mijlocul padurii. Se presupune ca aceste dune de nisip fac parte din bariera de nisip care separa golful Tulcea (aflat pe actuala suprafata a Deltei) de Marea Neagra. Aceasta bariera de nisip, a facut ca golful Tulcea sa se transforme in prima faza intr-o laguna si apoi in Delta Dunarii, prin colmatarea gradata a lagunei.

Reintorsi pe traseu, ultimul popas il facem la Fantana lui Omer, unde candva a trait un turc cu acest nume iar urmele casei (colibei) lui inca mai pot fi vazute in apropierea fantanii.

Drumul retur cu barca: canal Magearu – Dunarea Veche – Pensiunea Obretin.

La sosire in jurul orei 14:00 se va servi pranzul (specialitati de peste ) dupa care urmeaza program liber in care va veti putea odihni, veti putea vizita satul de pescari Mila 23 mergand pe jos circa 3 km, sau puteti face plaja pe sezlongurile de la piscina. Pescarii amatori isi pot incerca norocul pescuind gratuit, indiferent de perioada de prohibitie (7 aprilie-5 iunie ) pe lacul nostru Obretin sau oriunde in zona, pe luciile de apa ale Rezervatiei, atunci cand este permis pescuitul.

Va recomandam sa va luati in bagaj urmatoarele lucruri:

  • Un rucsac mic pentru excursii
  • Pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga (datorita prezentei insectelor in padure)
  • Incaltaminte adecvata terenului denivelat (de preferat incaltaminte sport, nu slapi nu sandale)
  • Palarie de soare (nu sapca)
  • Ochelari de soare
  • Apa

Responsabilitatea supravegherii copiilor pe toată durata excursiei revine in exclusivitate părinților!

Pentru efectuarea unui ecoturism durabil, este bine să știm că atunci când vizităm Pădurea Letea trebuie să respectăm câteva reguli: se interzice culegerea plantelor din flora sălbatică sau capturarea animalelor sălbatice indiferent de starea acestora, tăierea, ruperea, incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a arborilor, puieților sau lăstarilor; nu se campează în zona traseelor de vizitare; este interzisă perturbarea liniștii, aprinderea și folosirea focului în zona traseelor de vizitare; nu se lasă gunoaie, resturi alimentare, ambalaje, pet-uri și alte asemenea, acestea vor fi depozitate în locuri special amenajate.

Rezervă cameră online la Pensiunea Obretin

Descoperiţi Delta Dunării într-un ambient elegant, trăiţi o experienţă de neuitat și obțineți un preț atractiv, doar pe website-ul nostru.

Rezervă cameră online